Alt du behøver at vide om Champagne


Ved du, hvad der gør champagne så specielt? Hvorfor er det, at denne boblende drik ofte ses som en drink til festligheder? I dette blogindlæg tager vi et dybdegående dyk i alt, hvad der har med champagne at gøre. Til sidst vil du have en større forståelse for denne ikoniske drik og måske endda blive inspireret til at åbne en flaske, næste gang du har noget at fejre. Har du ikke en flaske endnu, så kan du helt sikkert finde et godt tilbud på champagne hos Jyskvin.

Champagnens historie

Champagne har en lang og historisk historie, der går helt tilbage til begyndelsen af det 18. århundrede. Den første registrerede brug af udtrykket “champagne” var i 1676, da Dom Perignon – en fransk benediktinermunk – brugte det til at beskrive den mousserende vin, han havde skabt. Det var dog først i begyndelsen af 1800-tallet, at champagne begyndte at blive produceret i stor skala.

Det var i denne periode, at to familier, Pierrys og Tattingers, fik en fremtrædende plads i champagneindustrien. Disse familier var ansvarlige for mange af de innovationer, som vi i dag tager for givet, f.eks. brugen af korkpropper og skabelsen af Brut-champagne (en tørrere champagnestil). Takket være deres indsats blev champagne stadig mere populær både i Frankrig og i udlandet.

Sådan fremstilles champagne

Har du nogensinde undret dig over, hvordan champagne får sine karakteristiske bobler? Det viser sig, at det hele skyldes kuldioxidgas. Her er et hurtigt kig på, hvordan champagner får sit brus.

– Først gærer saften fra hvide druer i tønder eller rustfri ståltanke. Denne indledende gæringsproces giver vin med et lavt indhold af kuldioxidgas.

– Derefter tappes vinen på flaske med ekstra gær og sukker. Under denne anden gæringsproces dannes der kuldioxidgas, som bliver fanget i flasken.

– Endelig er flaskerne klar til at blive solgt efter at have tilbragt mindst seks måneder (men nogle gange op til flere år) på kælderlagring. Den kuldioxidgas, der blev dannet under gæringen, giver champagnen dens karakteristiske brus, når den åbnes.

Typer af champagne

Der findes tre hovedtyper af champagne: Blanc de Blancs, Blanc de Noirs og Rosé. Her er et hurtigt overblik over hver type.

– Blanc de Blancs (“hvid af hvidt”) er udelukkende fremstillet af hvide Chardonnay-druer. Den har en tendens til at være meget lys i farven med delikate aromaer af citrus og stenfrugter.

– Blanc de Noirs (“hvid af sorte”) er lavet på Pinot Noir- eller Pinot Meunier-druer (begge er røde druer). Den har mere fylde end Blanc de Blancs og har ofte aromaer af modne frugter som kirsebær eller jordbær.

– Roséchampagne fremstilles ved at blande rødvin med hvid champagnevin. Den får sin karakteristiske lyserøde farve fra kontakten med drueskallerne under gæringen. Roséchampagner har tendens til at være meget aromatiske med frugtagtige smagsprofiler, der ligner Blanc de Noirs-champagnerne.

Konklusion på champagne

Champagne er en helt speciel drik med en lang og fascinerende historie. Dens unikke smagsprofil og boblende konsistens gør den perfekt til at fejre enhver særlig lejlighed. Nu hvor du ved lidt mere om, hvordan den fremstilles, og hvad der adskiller den fra andre typer vin, håber vi, at du vil blive inspireret til at åbne en flaske champagne, næste gang du har noget, der er værd at fejre.

You Might Also Like

Back to top