Drivhus eller orangeri? Hvad skal du vælge?

orangeri

Du elsker at bruge tid i haven. At pusle om planterne og få hænderne ned i muldjorden. Men det danske vejr sætter visse begrænsninger i forhold til, hvad du kan dyrke frit, og nu overvejer du så at købe et drivhus, så du kan dyrke nogle nye typer planter.

Men! Er det et drivhus eller orangeri, du har brug for? Drivhuse kender vi alle, men hvad er et orangeri, og er det bedre end et drivhus?

Hvad er et orangeri?

Kort fortalt er et det et opvarmet drivhus, hvor frostfølsomme planter kan overvintre. Du tænker måske, at frostfølsomme planter da bare kan overvintre i et drivhus, men drivhuse bliver faktisk kolde om vinteren. Et drivhus er afhængig af solens varme for selv at blive varmt, og solen er ikke stærk nok til at opvarme det om vinteren.

Oprindeligt var orangerier forbundet til slotte. I det 16. århundrede var det på mode at eje citrustræer blandt adelen, så de byggede steder, de kunne flytte citrustræerne til, når det var vinter. De blev opvarmet af en pejs i kælderen, og i sommerhalvåret blev de tomme bygninger brugt til fester og andre aktiviteter.

Hvad skal du vælge?

At have begge dele stående i haven kan virke som en voldsom idé, men det er vigtigt at påpege, at imens et drivhus står frit i haven, så kan et orangeri både være fritstående, eller det kan være en tilbygning til dit hjem. Det kan nemlig fungerer som en udestue.

At bygge et orangeri som en udestue er selvfølgelig et stort projekt, som der skal sættes tid og penge af til, men det kan være en skøn tilbygning. Med udestuens store vinduer og den indbyggede varme kan du sidde og nyde synet af din have, når vejret er dårligt eller koldt, og rummets design vil også fungerer som et orangeri, hvor du kan tage frostfølsomme planter ind og passe dem hen over vinteren.

Derfor kan du se et orangeri som et supplement til et drivhus. Når det bliver for koldt i drivhuset, kan du flytte planterne derfra og bringe drivhuset indenfor i dit hjem. 

Opdater din udestue

Har du allerede en udestue betyder det ikke nødvendigvis, at den kan fungerer som et orangeri. Det kræver godt med sollys og varme. De har derfor som regel glasfacader, så hvis du vil omdanne din udestue til et opholdssted til dine planter, skal du i gang med at udvide vinduespladsen i rummet.

Her skal du være opmærksom på bærende vægge. Et vindue kan ikke bære huset, så det er en god idé, at du danner dig et overblik over, hvilke vægge i rummet, du absolut ikke skal pille ved. Det kan betyde, at du er nødt til at indkalde professionel hjælp til at lave en vurdering af, hvor meget arbejde der kan laves, hvis du ikke lige ligger inde med en plantegning eller generel viden om, hvordan man genkender bærende vægge.

You Might Also Like

Back to top