Giv akvariefiskene nærende fiskefoder

fiskefoder

Valget af fiskefoder har en afgørende indflydelse på, hvorvidt fiskene får en nærende, sund og korrekt kost, som har en betydning for deres trivsel og helbred. Det kan virke simpelt at give dine akvariefisk den rette form for foder, men det kan sagtens være udfordrende at forstå fiskenes signaler og behov.  

En akvariefisk betegnes som værende et mindre krævende kæledyr, men det er en stor nødvendighed, at de plejes efter dine aboslut bedste evner, da fiskene nemt kan hive sygdomme til sig, som kan få fatale konsekvenser for dem. Det gælder også håndteringen af fodring.  

Hvornår skal fiskene fodres?  

Fiskefoder skal gives på bestemte tidspunkter for, at fiskene kommer til at spise det. Hvis du fodrer fiskene, og du lader den overskydende foder drive i vandets overflade, så vil der være større risiko for alger i dammen eller akvariet.  

Overfodring kan være et element, der gør, at der formes alger, og dermed skaber et beskidt og usundt miljø. Dette vil give fiskene problemer i form af ilt og fordøjelsesproblemer.  

Fiskenes fodretider afhænger meget af, hvilken temperatur vandet har. Det er den faktor, der er rettesnor for, hvor mange gange de skal tilbydes nærende mad.  

 • 30 grader og opefter: 5 gange dagligt med mindre rationer  
 • 25 grader: 5 gange dagligt af foder med højt proteinindhold  
 • 23 grader: 4 gange dagligt af foder med højt proteinindhold  
 • 20 grader: 3 gange dagligt af foder med almindeligt proteinindhold 
 • 15 grader: 2 gange dagligt af foder med lavt proteinindhold 
 • 12 grader: 1 gang dagligt af foder med lavt proteinindhold  
 • 10-12 grader: 1-2 gange om ugen af foder med lavt proteinindhold 

Hvis graderne er under 10 og over de 35 grader, så er det ikke nødvendigt at servere foder for fiskene. De vil nemlig ikke være i stand til at fordøje maden, hvilket vil få store konsekvenser.  

Hvilke forskellige fodertyper findes der?  

Et altoverskyggende element i jagten på at finde den rette foder til fiskene er, at ligesom det er med resterende dyr og mennesker, så er en varieret kost et godt mål at sigte efter.  

Fiskefoder er forudsætningen for en god trivsel, der leder til vækst, energi og bevægelse. Der findes et væld af forskellige fodertyper. Fiskenes behov afhænger oftest af, hvilken fiskeart du har anskaffet til dit akvarie. Det korrekte valg af foder har stor indflydelse på, om foderet er gavnligt for fisken: 

 • Granulat er mindre foderstykker, der delvist kan flyde, som er passende til dværgcichlider eller mellemstore fisk.  
 • Pillefoder kommer i forskellige varianter, hvor det ene flyder og det andet synker. Du bør være opmærksom på, hvordan dine fisk spiser bedst, hvad end det er i vandets overflade eller på bunden af akvariet.   
 • Flagefoder er papirstynde flager, der formår at flyde på toppen af vandet, hvorfor denne type foder fungerer til fisk, der foretrækker at indtage føden i vandets overflade.  
 • Frostfoder købes på frost, og det vil optø i de akvariets temperaturer, så fiskene kan spise det. Det findes som plankton, myggelarver eller hummeræg.  

You Might Also Like

Back to top