Ved du, hvor vigtig din søvn egentlig er?

senge

Mange mennesker har et kompliceret forhold til søvn, og det er ærgerligt. Søvn har nemlig en kæmpe effekt på vores hverdag, vores sind og vores krop, og det er ikke noget, man bør nedprioritere. Faktisk er søvn lige så vigtigt som mad, drikke og ilt, men det er noget, de færreste husker. Ved du, hvor nødvendig din nattesøvn er?

Hvordan sover man bedst?

Søvnunderskud er et problem; men hvordan undgår man det så? Mange ting kan forstyrre søvnen, lige fra tankemylder til selve sengen. Der findes både gode og dårlige senge, så det gælder om at finde komfortable senge, som du kan sove godt i, og som støtter din krop. Det er også værd at overveje, om du har et sundt sovemiljø samt dine vaner inden sengetid.

Dig og din søvn

Hvad skal du nå på en helt almindelig hverdag? Du har måske 7-8 timers arbejde, hvor du jo også skal køre dertil og derfra. Måske skal du også lige købe ind, og når du kommer hjem, skal du lave aftensmad, gøre rent, ordne vasketøj, lufte hunden, hjælpe børnene med lektier, og pludselig er dagen gået. Derfor er mange mennesker fristet til at ofre deres søvn for ekstra tid, men faktisk gør de det præcis modsatte; mere søvn giver mere tid. Det kan lyde mærkeligt, men det er rigtigt nok, og det er noget, du altid bør huske.

Søvnen og sindet

Menneskets hjerne har brug for søvn, og man kan hurtigt mærke en betydelig forskel, hvis man ikke får nok af det. Når vi ligger og sover i vores senge, sover vores hjerner ikke; i hvert fald ikke helt. Når bevidstheden er slukket, arbejder resten af hjernen på at sortere dagens informationer og tanker. Hvis ikke du sover nok eller godt nok, får hjernen ikke sorteret det færdigt, og derfor kan det være svært at indsamle ny information. Det kan gøre en person irritabel, udmattet og frustreret, så det er selvfølgelig noget, der er værd at huske på. Er du til gengæld frisk og udhvilet, kan du måske udføre nogle ting hurtigere, end du plejer.

Søvnen og kroppen

Kroppen har selvfølgelig også brug for søvn. Når vi sover, bruger kroppen tiden i sengen på at reparere og skabe nye celler. Det er blandt andet derfor, at vi faktisk bruger og forbrænder energi, imens vi sover. Desuden er det vigtigt for kroppen at være i ro, så leddene og musklerne kan få en pause. En krop, der ikke sover nok, bliver hurtigt slidt, og man kommer nemmere til skade, og det tager længere tid for kroppen at hele igen. På den måde kan søvnen have en kæmpe effekt på din generelle velvære.

Prioriter din søvn

Din søvn har en kæmpe effekt på dit liv; også selvom du måske ikke selv lægger mærke til det. Men det er noget, vi alle har brug for, og noget, som du skal prioritere. Vælg en god seng, skab et sundt sovemiljø, og afskaf dårlige vaner inden sengetid.

You Might Also Like

Back to top