Saunaen renser kroppen og forsyner os med nyt liv

sauna

Saunaen giver mange og vidt forskellige konnotationer for alle mennesker. Nogle tænker på de behagelige svedeture efter svømmebanerne i den lokale svømmehal. Andre tænker på sommerhuset og turen i den afkølede pool eller brusebad. Så er der dem, der helt bare ikke vil tænke på saunaens hede.

Sidstnævnte skal ikke få lov hverken at optage plads her i artiklen eller at fylde i dit hoved. For selvfølgelig er saunaen en fantastisk oplevelse, som alle mennesker skulle udnytte noget mere

Huden chokeres og sendes på arbejde

Det første, der sker når du sætter dig ind i en sauna, er, at huden begynder at føles skør. Din vejrtrækning føles underlig og varm. Hvis du puster på dine fingre, kan du mærke, hvordan heden omkring dig forvandler din ånde til ild. Inde i saunaen bliver du til en ildsprudende drage.

Dog ikke helt. I hvert fald går den intense varme ind og arbejder med kroppen. Porerne i huden åbner sig, og sveden begynder at komme ud. Når du går i sauna, renser du ud i kroppen for alle de væsker og fedtdepoter, der ikke altid bliver tømt.

Vandet forsvinder fra din krop, og du får næsten svært ved at trække vejret helt i bund inde i saunaen – der sker mange ting herinde.

Sveden kan blive meget intens og faktisk bruger mange atleter saunaen inden vejningen til f.eks. kampsport. Når man sidder længe i saunaen og sveder, ryger væsken ud af kroppen. I vores kroppe hober sig meget væske, som kroppen lever af, men ikke dør uden. Derfor kan kampsportsudøverne tage i sauna og tabe sig ret så betydeligt, for derefter at træde op på vægten til modstanderens forbavselse.

sauna

Afslappende svedetur

En anden effekt ved saunaen er den afslappende fornemmelse, der er derinde. Ikke kun er det afslappende for kroppen at mærke den intense varme, men man forsøger at rense hovedet.

Saunaer er som regel også placeret i rolige og endda naturskønne omgivelser, hvor kroppen tillader sig selv at slappe mere af. Vi kender det fra den skønne udsigt, fra lyden ved havet eller fra fuglefløjtene på cykelturen i sommerens aftensol. Visse omgivelser sender vores tanker på en lang og dyb vandring, hvor vi blot kan slappe af og sidde med som passager.

Denne fantastisk følelse får man ofte i saunaens intense og lækre hede.

Køligt bad ovenpå en voldsom svedetur

Hvor dejlig saunaen så end kan være, må den også holde op igen. Kroppen kan ikke holde til at blive i den intense varm. Faktisk kan man dø at opholde sig forlænge i saunaen. Kroppen bliver simpelthen stegt og tilberedt.

Derfor går de fleste af os ud, inden vi begynder at lugte af bacon. Men hvad går vi så ud til?

Nogle går ud og vender sig i sneen. Andre tager et hop i havet. Og endelig er det det iskolde brusebad. Hvad end man er i nærheden af og kan komme til, så tager man det. Så længe det er kold, er det hele perfekt.

You Might Also Like

Back to top